Het Ontwikkelpad Kinderopvang. Interessant voor werkgevers én werkzoekenden!

In juni start WerkgeversServicepunt Baanbrekend Drechtsteden (WSP BBD) met Het Ontwikkelpad Kinderopvang. De personeelskrapte in de kinderopvang is groot. Arbeidsmarktanalyses wijzen uit dat er veel vraag is naar Pedagogisch Medewerkers op (minimaal) MBO 3 niveau en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Tegelijkertijd zijn er werkzoekenden die graag in deze sector aan de slag willen, maar waarvoor de stap naar Pedagogisch Medewerker te groot is vanwege onder andere de hoge (taal) eisen. Vanuit het ministerie SZW is het plan opgevat om met behulp van Het Ontwikkelpad Kinderopvang de personeelskrapte op te vangen en meerdere inwoners aan een baan in de kinderopvang te helpen. De mogelijkheid wordt geboden om te starten als groepshulp en door te groeien naar pedagogisch medewerker.


Hoe werkt het Ontwikkelpad Kinderopvang?

Via het Ontwikkelpad kunnen medewerkers in de praktijk verschillende werkzaamheden leren. Dit gebeurt via zogenoemde scholingstegels. Aan de hand van verschillende tegels wordt samen met ROC Da Vinci College en/of met hulp van WSP BBD gebouwd aan een op maat gemaakt ontwikkelpad voor (potentiële) medewerkers. Allemaal gebaseerd op zijn of haar eigen ervaringen, vaardigheden en wensen. Zo ontwikkelt de medewerker zichzelf stapsgewijs. Wat een medewerker leert, wordt vervolgens vastgelegd in een praktijkverklaring, (mbo-)certificaat en/of mbo-diploma.


Subsidie voor werkgevers

Van 2024 tot en met 2026 kunnen kinderopvangorganisaties subsidie krijgen voor een deel van de loonkosten van groepshulpen, als zij hen helpen zich verder te ontwikkelen via het Ontwikkelpad. Het ministerie van SZW maakt hiervoor een subsidieregeling. Houd kinderopvang-werkt.nl/ontwikkelpad in de gaten voor de laatste informatie hierover.


Ondersteuning vanuit WSP BBD

WSP BBD helpt werkgevers bij bij werving, selectie en het uitstippelen van ontwikkelpaden op maat voor potentiële medewerkers. Ook kan het werkgeversservicepunt helpen bij het regelen van voldoende begeleiding, taalondersteuning en financiële zaken.


Interesse?

Heeft u interesse als werkgever in de kinderopvang? Of wilt u graag werken en/of u ontwikkelen binnen de kinderopvang? Neemt u dan contact op met het WSP BBD, via: baanbrekend@drechtsteden.nl / bel naar: (078) 770 87 70.