Pilotprogramma statushouders gelanceerd

Lancering pilotprogramma statushoudersDonderdag 21 maart lanceerden wethouder Peter Heijkoop en Leo van Loon, oprichter van de Werkclub en Taalclub, een innovatief pilotprogramma voor statushouders en vluchtelingen uit de Drechtsteden. In de pilot staat werk centraal bij mensen die aan het begin van hun inburgering staan. De pilot is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en het beoogde beleid van minister Koolmees. Tijdens de lancering lichtten wethouder Heijkoop en Leo van Loon het pilotprogramma in detail toe en vertelden oud deelnemers meer over hun ervaringen bij de clubs.


Baanbrekend Drechtsteden is een partner van de Werkclub en Taalclub. De Werkclub ondersteunt statushouders bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Er worden carrièredoelen gesteld en naar hun toekomst gekeken. Baanbrekend Drechtsteden kijkt in het netwerk van bedrijven die vacatures hebben openstaan of er een match is. Als dit niet zo is, worden werkgevers benaderd. De Taalclub verzorgt met veel passie taalles voor statushouders, maar biedt ook empowermenttrainingen, persoonlijke begeleiding en hulp bij het vinden van een dagbesteding. Samen begeleidden de partijen al veel statushouders naar werk in de Drechtsteden.


Faust, arbeidsbemiddelaar bij Baanbrekend Drechtsteden, ziet de pilotaanpak zitten: “Momenteel zoeken we werk voor kandidaten als ze tegen het einde van de inburgering zitten. Met het nieuwe idee willen we eerst werk regelen en daaromheen het inburgeren organiseren. We willen niet dat mensen thuis op de bank wachten, we willen mensen activeren. Idealiter vinden de taallessen ook op locatie van de werkgever plaats. Bij een 40-urige werkweek bied je iemand 28 uur werk, 12 uur inburgering en eventueel ruimte voor een opleiding. Dat klinkt mij als muziek in de oren! Je merkt namelijk dat - ondanks ze hun stinkende best doen voor de examens - ze een tijd niet met werk bezig zijn geweest. Ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt als we dat eerder in het proces beetpakken.”