FRS Fietsen, Dordtmij, Jumbo en De Lange Wei winnaars Social Impact Award 2019

De winnaarsOp 12 november 2019 organiseerde Baanbrekend Drechtsteden weer een werkgeversbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst in Art & Dining (Dordrechts Museum) koos een vakjury uiteindelijk vier winnaars van de Social Impact Award. FRS Fietsen uit Zwijndrecht werd unaniem gekozen in de categorie 'bedrijven met minder dan 50 werknemers'. In de categorie 'bedrijven met 50 tot 150 werknemers' ging Dordtmij uit Dordrecht er met de award vandoor. In de 3e categorie, die van 'bedrijven met meer dan 150 werknemers', kwam de jury met een verrassing. Niet een, maar twee sociaal ondernemers, wonnen uiteindelijk; Jumbo Lemkes Sterrenburg uit Dordrecht en De Lange Wei uit Hardinxveld-Giessendam.


Sociaal ondernemers onmisbaar

Meer dan 200 aanwezigen zagen dat de vier winnaars werden gekozen uit 55 genomineerden; stuk voor stuk ambassadeurs van sociaal ondernemen. Pieter Paans, wethouder gemeente Papendrecht, Portefeuillehouder Wmo en Sociale Werkvoorziening (Sociaal 2) / ICT van de Drechtsteden én juryvoorzitter: "Sociaal ondernemers zijn onmisbaar, omdat zij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, of mensen met een arbeidsbeperking aan een baan helpen. Het hebben van werk biedt voor deze mensen een goede basis om een zelfstandiger bestaan op te bouwen en actief aan de samenleving deel te nemen".


Graag brengen we degenen waarvoor de sociaal ondernemers het uiteindelijk allemaal doen in beeld. Kijk naar de filmpjes van Shemene en Willemijn en ontdek wat voor impact sociaal ondernemers uiteindelijk op hun leven hebben gehad:


Het verhaal van Shemene


Het verhaal van Willemijn


Onderbouwing  jury

De onafhankelijke vakjury, bestaande uit Marjolein ten Hoonte (Directeur Arbeidsmarkt & MVO Randstad Groep Nederland), Joke Meerhof van Taxi Stam (winnaar vakjuryprijs Social Impact Award 2018), Robbie Korn van Peute Recycling (winnaar publieksprijs Social Impact Award 2018) en Pieter Paans kozen unaniem voor FRS Fietsen als winnaar van de Social Impact Award - Vakjuryprijs categorie minder dan 50 werknemers. In haar juryrapport schreef ze: "Bij FRS Fietsen wordt duidelijk een bewuste keuze gemaakt om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt letterlijk en figuurlijk ruimte te geven. Dit bedrijf verdiept zich in wat een kandidaat nodig heeft. Hieruit vinden zij praktische oplossingen zodat kandidaten maximaal kunnen presteren". Dordtmij werd vooral geroemd om de vernieuwende en sociale manier van werken. Zo hebben ze een wekservice en bieden ze kandidaten de mogelijkheid om hun rijbewijs te halen. Allemaal met als doel om mensen meer perspectief te bieden nu en in de toekomst. In de categorie bedrijven met meer dan 150 werknemers wonnen er uiteindelijk twee. De jury vond dat beide bedrijven de prijs verdienden: Jumbo Lemkes in Sterrenburg is een voorbeeld van een werkgever die zijn werknemers er echt toe laten doen. Dat creëert een goede sfeer die zelfs door de winkelende klant wordt gevoeld. Ook heeft deze ondernemer een belangrijke maatschappelijke functie in de wijk Sterrenburg. De Lange Wei is uniek in de lijst met genomineerden, want de enige zorgaanbieder. "De zorgaanbieders in onze regio dagen we veel een vaak uit om onze doelgroep werk te bieden", aldus Paans. Er is immers veel werk in de zorg. De Lange Wei biedt veel werkplekken, passend bij de vraag van hun klant, maar ook bij de mogelijkheden van de werknemers. 

Ook sociaal ondernemen?

Vindt u ook dat ondernemen niet alleen om winst draait? Dat social impact succesvol gecombineerd kan worden met economische impact? Dan is sociaal ondernemen wat voor u! U kunt met uw vragen terecht bij Baanbrekend Drechtsteden. Ga voor meer informatie naar www.baanbrekenddrechtsteden.nl, bel naar: 078 - 770 8770 of stuur een e-mail naar baanbrekend@drechtsteden.nl.


De winnaars